blog

Artikel 01 // 27-10-2020
Jérôme Billiet

BLOG 1 – Timetracker met een enhanced object.

Als er iets is waar we nooit genoeg van kunnen krijgen, 
dan is het wel tijd.

Ik heb vaak, zoals vele anderen vermoed ik, het gevoel dat ik heel weinig tijd heb op verschillende dagen.  

Hoewel mijn prioriteit blijft bij schoolwerk, is het soms moeilijk om dit te combineren met de rest. In bijhorende illustratie kunt u kort gevormd zien waar grotendeels van mijn tijd in kruipt. Naast school heb ik gemerkt dat ik voornamelijk in het bijzijn bij vrienden ben, vaak dan ook in combinatie met school,… alsook met mijn hobby’s. Dit gaat van aan brommers werken tot motocross,… Daarnaast spendeer ik heel veel tijd aan sport, dit is dan meestal met vrienden maar gebeurd ook thuis. Het is voor mij dan natuurlijk ook belangrijk om vaak tijd door te brengen met de familie. 

Dit alles is een hele stapel, waar je naast je alledaagse tijdbestedingen soms weinig tijd voor kan vrij maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit valt te combineren aan de hand van een planning en goede organisatie. Voornamelijk prioriteiten opstellen en daaraan kunnen houden is mijn gouden tip. 

BLOG 2 – DOCUMENTATIE EINDPROJECT ARDUINO

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe vaak men de laatste tijd gebruikt maakt van technologieën om data op te slaan en te verwerken met verschillende programma’s en elektronica. Je zou er van verschieten wat je allemaal kan programeren. Ook ik als netwerkeconoom wou voor mijn startup project gebruik maken van de technologieën om ons idee efficiënter te maken en een voordelige optie toevoegen door het opslaan en verwerken van data. Ons project draait om het belang van hygiëne op de lagere- en kleuterscholen. Kort gezegd ontworpen we een kindvriendelijke dispenser verwerkt in een figuur dat het ontsmetten van de handen aantrekkelijker maakt voor onze doelgroep. 

Wij maakten kennis met de software ‘Arduino’ met een daarbij horende set met verschillende microcontroller-boards, sensoren, actuatoren,… Zo heb ik een samenstelling gemaakt om op een voordelige manier mijn arduinoproject aan te sturen en te verwerken in onze figuur van onze SBP. Mijn doel was om via een sensor data op te slaan.

In eerste instantie ben ik te werk gegaan met het in elkaar steken van een project dat via een sensor bij de dispenser het aantal ontsmette handen zou tellen en die data opslaan in een geintegreerd Excel bestand. Daarbij zit er een led lampje aangesloten op het moederbord die zal branden zodra de sensor een beweging (van een hand) detecteerd, en een led scherm dat aangeeft hoeveel keer dat is gebeurd. U weet nu kort hoe ik met Arduino te werk ga en hoe het board is opgebouwd. Deze hardware kan namelijk geen opdrachten uitvoeren zonder dat iemand doorgeeft wat er moet gebeuren. Hier komt de Arduino software bij kijken.Ik gebruikte verschillende functies met vooraf gedefinieerde codes om een bepaalde instructie door te geven aan het board. Het board stuurt vervolgens die instruties door naar de actuatoren, en ten slotte wordt de data opgeslaan en zal het led lampje branden alsook het scherm beginnen tellen. 

Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de scholen een overzicht hebben van hoeveel keer personen gebruik hebben gemaakt van de dispenser, en het vergemakkelijkt het proces voor de gebruikers om een lampje te zien branden als de sensor iets detecteerd. Zo zie je maar hoe gemakkelijk je de fysieke wereld in connectie kan brengen met de online data wereld. 

Door beperkte kennins en weinig ervaring met het Arduino project, ben ik er niet volledig in geslaagd een funcionerend einresultaat te presenteren en heb het led scherm moeten verwijderen. Ik presenteerde een beperkte versie van mijn model en zorgde dat de led ging branden met daarbij een propellor aangesoten die op het zelfde moment de signalen uit als het led lampje. Hiermee wou ik aantonen dat als 2e optie er een mogelijkheid is om zelf de dispenser aan te sluiten in plaats van de propellor en er zo voor te zorgen dat ik een goed werkende elektrische dispenser zou kunnen ontwikkelen. Mijn doelstelling in de loop van tijd is om mijn orighineel ontwerp verder te programeren en volledig uit te werken zodat deze kan worden verwerkt in onze SBP figuur. 

BLOG 3 – Kijkstage, stageplaats 1

Via een goede kennis ben ik voor mijn kijkstage terecht gekomen bij Casada. Mijn stagementor Jean-Marie Marti is één van de wereldwijde verkopers voor Casada met enkele maanden een eigen pop-up pand in Brugge. 

Casada is een Duitse producent van de Nr 1 massagestoelen over de hele wereld. Ze ontwikkelen de meest innovatieve massagestoelen, massage-apparaten en spiersimulatoren met meer dan 20 jaar ervaring in de healthcare sector. Ze werken steeds met 100% Duitse kwaliteitsgarantie. Casada heeft over meerdere landen verschillende panden gevestigd

Hoewel ik graag massages heb, was ik vooral aangetrokken door het feit dat deze ondernemer telkens in een pop-up zaak, markten en winkels tamelijk dure stoelen probeert te verkopen aan een kleine doelgroep. Ik was zeer benieuwd naar wat zijn strategieën zijn en hoe hij te werk gaat om zijn doelgroep te bereiken en zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Deze stageplaats was voor mijn communicatieve vaardigheden en kritisch denken zeer interessant.  

Aangezien de kijkstage enkel 1 dag duurde, is moeilijk om zeer diep in te gaan op de kern van het bedrijf. Gelukkig heeft mijn stagementor mij zo veel mogelijk begeleid en geholpen mijn vragen te beantwoorden. Ik heb veel notities genomen en research gedaan naar het bedrijf om het later in een vergiet uit te kunnen werken. 

Bij het nadenken over de mindset shifts (for organization transformation) kon ik op sommige vlakken het bedrijf niet volledig vinden in een netwerk economisch bedrijf. Maar na een aantal gesprekken werd het toch stilletjes duidelijk dat het er dichtbij in de buurt komt. Bij Casada had ik al snel gemerkt dat ze zich niet zomaar focussen op het verdienen en dat het dieper gaat naar het welzijn van de mensen door steeds nieuwe/betere producten te ontwikkelen.  

Oficjalne pokazy i prezentacje spółki Clavam Sp. z o.o. – zobacz opinie –  1szw

BLOG 4 – Zaak Sihame El Kaouakibi

In de media was ik aangetrokken door de hele zaak van Sihame El Kaouakibi. Ik heb verdere research gedaan om meer over de zaak te begrijpen. Vele ondernemers, partijen, … investeerden in het bedrijf Wannawork van El Kaouakibi, een online platorm om kansarme jongeren vlotter naar de arbeidsmarkt te laten doorstromen. De meesten doneerden El Kaouakibi toen tienduizenden tot zelfs 100.000 euro. In totaal haalde ze 475.000 euro binnen voor Wannawork. 

Dit bedrag kwam terecht op de rekening van de vennootschap Point Urban, die een eventlocatie in Antwerpen uitbaatte. Point Urbain stortte de 475.000 euro door naar de vennootschap Wannawork die zich met de tewerkstelling ging bezighouden. Ongeveer  200.000 euro werd daarna doorgestort naar de privé-vennootschappen van El Kaouakibi en haar partner Xuan Nguyen.

Dit alleen maakt het al louche, daarbij ging de venootschap Point Urban in april failliet. De curator van Point Urbain Philippe Termote, eist nu de 475.000 euro terug. Termote verdenkt El Kaouakibi en Xan Nguyen van opzettelijk kwade wil. Zij gebruiken vennootschappen die subsidies binnenkrijgen als persoonlijke inkomstbron. Elke keer als er ergens geld binnenkomt, wordt dat afgeleid naar hun privé-vennootschappen. 

Nadien tekend Wannawork in november een overnameakkoord. De overnemer Vivaldis Interim betaalde een voorschot van 100.000 euro. Opnieuw werd dat bedrag onmiddellijk aan zichzelf uitgekeerd uit als managementsvergoeding.

Voor Wannawork ziet de toekomst er momenteel triest uit. De activiteiten liggen stil en er komt geen geld meer binnen. Als de ondernemingsrechtbank op 17 juni beslist dat Wannawork de 475.000 euro inderdaad aan Point Urbain moet teruggeven, dan blijft maar één oplossing over: het faillissement van Wannawork. 

WannaWork | LinkedIn


Netwerkevenementen

Blog 1:

41 club bijeenkomst – Auberge de Pêcheur

Begin deze zomer kreeg ik de kans om met mijn vader mee te gaan naar een netwerkevenement dat georganiseerd was door de 41 club. De 41 Club is een vereniging voor de ex-leden van de ronde tafel clubs. De ronde tafel is een sociale netwerkorganisatie exclusief voor mannen onder de 40 jaar. Daaropvolgend komt dan de 41 club, voor de leden ouder dan 40 jaar behorende tot de ronde tafel families. De club organiseert tal van events met verschillende doeleinden, velen voor goede doelen, velen voor genot, maar vooral: om te netwerken! Jaarlijks organiseren ze een bijeenkomst met alle leden van de ronde tafel en 41 families bijeen. Dit jaar zijn mijn broer en ik voor het eerst meegegaan naar het evenement. Voor het algemeen waren er veel meer oudere mensen aanwezig aangezien een groot deel van de uitgenodigden van de 41 club zijn. Op vlak van netwerken heb ik een aantal interessante gesprekken kunnen voeren met ondernemers, organisatoren, … Enkel heb ik minder mensen kunnen aanspreken dan ik dacht. Er waren meerdere jongeren aanwezig die ik al kende van voorafgaande events in de club, waar ik dan ook voor een groot deel van de dag mee heb gesproken. Het was opvallend dat de meerderheid van de mensen elkaar kende en goede tijd doorbrachten. Aangezien mijn leeftijd was het voor mij moeilijk om me te kunnen mengen tussen andere gesprekken.  

Hotel Auberge du Pêcheur - Weekendjeweg.nl

Blog 2:

Brouwerij Huyghe – Melle

De meeste Belgen zijn wel gekend met het biermerk ‘Delirium’. Het bier wordt gebrouwd in de brouwerij Huyhge in Melle. Elk jaar organiseert de brouwerij verschillende evenementen waaronder open deurdagen voor scholen, proeverijen, bijeenkomsten voor vrouwendag, …. Daarbij organiseren ze ook voor de ‘dichtere vrienden’ een jaarlijks netwerkevenement. De zoon van de CEO is een goede vriend van mij, alsook onze ouders. Het is een bijeenkomst in de brouwerij waarbij de bieren van de brouwerij worden geproefd met een bijhorende rondleiding, …. Het concept is dat ieder uitgenodigd persoon 2 extra’s mag meenemen om er een interessant (netwerk)evenement van te maken. Elk jaar gaat de bijeenkomst door eind juli, begin augustus. Elk jaar zijn er vele leden aanwezig van bekende clubs zoals de Rotary, de Ronde tafel, Lions club, … Ook dit jaar was ik aanwezig op het evenement en heb er verschillende mensen aangesproken, waaronder ik velen ook heb verteld over de studierichting die ik volg, wat het inhoudt en waarom het netwerken voor mij van groot belang is. Voor het algemeen waren dit mensen die zelf over een groot en sterk netwerk beschikken. Voor mij was dit een meer dan geslaagde dag op vlak van netwerken.

Brouwerij Huyghe - Nectar

Blog 3:

Rabbit Golf toernament – Drongen

Doorheen de zomer heb ik deelgenomen aan het “Rabbit” golftoernooi. Hoewel dit niet direct een netwerkevenement lijkt, is het er toch grotendeels mee te vergelijken. De sport golf is voor een zeer groot deel bedoelt om te netwerken. Als er wedstrijden of toernooien worden gespeeld, worden de ingeschreven deelnemers verdeeld in groepen van telkens twee tot vier personen. De groepen worden at random verdeeld om er zo voor te zorgen dat steeds meer mensen elkaar leren kennen in de golfsport. Dit toernooi was voor mij de eerste aan welke ik deelnam. Het concept van een klassieke golfwedstrijd komt op hetzelfde neer maar bestaat dan uit enkel 1 ronde die wordt afgelegd. Het Rabbit-toernooi waar ik aan deelnam, begon in de golfclub van Drongen. De 2e gespeelde wedstrijd vond zich plaats in Oudenaarde en de volgende komt eraan in de golfclub van De Haan. De eerste wedstrijd speelde ik met 2 mannen die beiden een heel stuk ouder waren dan ik. Doorheen de wedstrijd wordt er natuurlijk veel gesproken en leren de deelnemers elkaar kennen. Het grote leeftijdsverschil was voor mij zeker geen probleem, het was zeer interessant om van anderen te horen in welke sectoren ze hun brood verdienen en hoe ze daarin te werk gaan, …. Het 2e deel van het toernooi vond plaats in de Golf & Country club in Oudenaarde. Deze wedstrijd speelde ik met een zeer interessante student die actief bezig is met het coördineren van zijn startup. De jongen, genaamd Alexander, bleek met zijn startup een wedstrijd te hebben gewonnen in België en is nu bezig met het uitbrengen ervan. Na 3 tot 4u tijd de hebben doorgebracht met de wedstrijd heb ik veel kunnen bijleren over het opstarten van een bedrijfje. Dit kan mij binnen mijn richting enkel in mijn voordeel spreken. Ik kijk al uit naar de laatste wedstrijd van het seizoen in De Haan om mijn netwerk uit te breiden door nieuwe interessante mensen te leren kennen. 

Welkom bij Golfschool Gent ! | Golfschool Gent